Het Zeeburgeiland begon ooit als een baggerdepot. Vandaag de dag wonen er meer dan 5.000 mensen, dit aantal zal de komende jaren alleen maar oplopen met de ontwikkelingen in de Sluisbuurt en beide Baaibuurten.
Met ons project, Verhalen van een veranderende stad, willen wij het mogelijk maken voor alle bewoners – oud en nieuw – om hun eigen verhaal vast te leggen en elkaars verhaal te leren kennen. Wij willen dit bereiken door een serie schrijfworkshops te organiseren waar de hele buurt voor uitgenodigd is. Het eiland wordt bewoond door allerlei verschillende gemeenschappen, waaronder de statushouders, studenten, kunstenaars, ambachtslieden, kermisexploitanten, woonbootbewoners, scholieren, jonge ondernemers en bewoners van de nieuwbouwwijken (de een sluit de ander niet uit). Met het verhalenproject willen wij deze gemeenschappen nader tot elkaar laten komen om zo onderling begrip te creëren en Zeeburgereiland voor iedereen een fijnere plek te maken waar men zich verbonden voelt met de buurt en met elkaar.
Ons project bestaat uit een serie van vier schrijfworkshops waarbij iedere workshopdag anders wordt ingevuld:
- Andere, of dezelfde deelnemers: iedere workshopdag staat op zichzelf en kan worden bezocht zonder de anderen te bezoeken.
- Verschillende schrijfvormen, denk aan: poëzie, korte verhalen, langere verhalen, beeldverhalen, etc.
- Verschillende thema’s, die altijd een link hebben met de buurt, denk aan: ‘bodem’, ‘wortels’, ‘buren’, ‘thuis’, ‘mens en natuur’, ‘veiligheid’.
Er is een schrijfcoach aanwezig. De schrijfcoach levert de schrijfopdrachten en helpt de deelnemers met het schrijven. Het idee is vervolgens om aan het einde van de workshop de verhalen met elkaar te delen. Als mensen daar toestemming voor geven kunnen de verhalen ook met de buurt gedeeld worden via een platform, zoals een website of nieuwsbrief.
Een ander onderdeel van het verhalenproject, is dat we de verhalen van de wijken die plaats zullen moeten maken voor nieuwe bewoners willen vastleggen in een magazine. Voor nu gaat het dan om de verhalen van de bewoners van Baaibuurt-West omdat deze wijk gepland staat eind 2024 ontruimd te worden. Deze verhalen kunnen deels verzameld worden tijdens de workshops, maar om een compleet beeld te bewaren van de buurt hoe deze nu is willen we ook actief langsgaan bij mensen die een verhaal hebben maar dat misschien zelf niet willen of kunnen opschrijven. Wij denken dat het belangrijk is dat de bewoners van de nieuwe wijk die daar wordt gebouwd, op deze manier een idee krijgen van welke mensen en verhalen hun voor zijn gegaan. We denken dat dit de connectie met de buurt en het eiland zal versterken.
We zijn van plan dit project aankomende zomer/najaar uit te voeren, we hopen het buiten te kunnen doen in Baaibuurt-West bij goed weer en anders hebben wij als back-uplocatie Paviljoen C of de gemeenschappelijke ruimte van studentencomplex Baaibuurt-Oost.
Wil je op de hoogte gebracht worden wanneer er een nieuwe fase van start gaat? Laat dan je gegevens achter.