Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Zeeburgereiland | Ideeën indienen

Ai! Méér containertuintjes? Ja! Nu door mij haha!

Door: jossine modderman
16 april 2024

Hier gaan we:

1. Wat: Containertuintjes (die ik hierna afkort tot CT vanwege véél te lang woord) op ZBE. Ofwel: bouw om de ondergrondse afvalcontainers (OAC) speciale tuinbakken met planten. CT hebben reeds hun succes bewezen in een aantal wijken in Den Haag, Zaandam en Amsterdam waaronder Adam-oost en IJburg, dankzij een pilot van de gemeente Adam die positief is afgerond. Er staan nu 82 in Adam waaronder 19 in Oost/IJburg. Ik hoop met mijn aanvraag dat ZBE kan volgen!

2. Waarom: ze verminderen het bijplaatsen van grofvuil en huisvuil naast de containers aanzienlijk. Ze bevorderen de zogenaamde sociale cohesie in de buurt. Ze hebben een positieve invloed op biodiversiteit en ook niet onbelangrijk: ze zien er keileuk uit. Hierover meer in Motivatie.

3. Wie: Voor álle ZBE-bewoners omdat OAC over de hele wijk staan. Voor zover ik na kan gaan zijn er minstens 5 grotere verzamel-OAC met 3 tot 6 containers elk en een groot aantal enkele en duo-OAC. Mochten jullie dit ook zo'n goede idee vinden, dan ga ik in fase 2 natuurlijk even goed tellen en bepalen...

4. ...hoe de tuintjes strategisch het best verdeeld kunnen worden en wanneer dit kan gebeuren. De locatie-vlag (zie onder) heb ik echter geplaatst op speciale OAC-plek, namelijk die naast mijn huis, hahaha. Daaromheen komt zeker een plantenbak, al is het ook alleen maar omdat deze solo-container tevens op een kinderspeelplaats staat. En kinderen kun je beter natuur laten zien dan troep die daar niet hoort.

N.B. De CT zijn bedacht door het bedrijf CityGuard die ze tevens fabriceert, plaatst en vult met planten. Ik heb uiteraard reeds contact met de mensen van CityGuard en zij helpen met alle liefde bij alle vragen die ik heb. Ook kan ik via hen in contact komen met stadsgenoten die reeds ervaring hebben met onderhoud, buurtparticipatie aanzwengelen etc. etc. etc. Indien dit project doorgang vindt, kan ik gebruik maken van de expertise van CityGuard en met hun hulp een tijdspad, budgetvoorstel en uitvoeringsplan maken. Ik heb jarenlang als leidinggevende in de media gewerkt en hoewel ik mezelf - nu ik niet meer professioneel werk - nooit meer één Xcel-sheet of presentatie aan wilde doen, maak ik voor dit project graag een eenmalige uitzondering.

Ter achtergrond, eerst dit:

ZBE is een prachtlocatie om te wonen maar loopt niet over van gezellig groen. Sowieso niet van gezelligheid. Moet ik weer om mezelf lachen haha.
Ten eerste omdat er duidelijk is gekozen voor een 'woon & slaap'-invulling van de wijk. Bezijden een groot sportcomplex, buurtkamer & ouderensoos, de heerlijke moestuinen van Zeeburgertuin en het maatschappelijk ingestoken woon & werk-collectief Nautilus, zijn er weinig kleinschalige doch structurele, hippe, kwalitatief goede, creatieve en artisanale winkeltjes of horeca of projecten of initiatieven of ontspanning die een zekere mate van tuttigheid of juist 'iets-te-hoge-cultuur' ontstijgen. De meeste mensen trekken zich na hun werk, achter de voordeur terug. Want om nou bij de die ene snackbar gezellig te hangen.
Ten tweede: beton heeft op ZBE duidelijk gewonnen van groen. Naast het minimaal vereiste aantal bomen en grasvelden en de (dit dan wel weer) soms heerlijk overwoekerde sloot én uiteraard het binnen-IJ, is er bijzonder weinig natuur te genieten.
 
Mijn voorstel voor containertuintjes op ZBE brengt derhalve een aantal dingen bij elkaar:

 1. Goed Groen Gedrag. Door het plaatsen van de tuintjes 'ontneem' je de wat meer onverschillige buurtgenoten, de mogelijkheid om hun grofvuil of vuilniszakken reeds naast een OAC te zetten, soms in dagenlange afwachting van de ophaaldienst. Persoonlijk vind ik het een groot gebrek aan karakter als je vervuilt - bijna nog onbegrijpelijker is het als je je eigen omgeving laat verslonzen. En ik kan het weten, want ik woon naast een container, haha. Ik ben wars van confrontatie met m'n buren dus ruim ik zo goed en kwaad als mogelijk, weggewaaide meubelstukken of half-aangevreten vuilniszakken op. Uit onderzoek van CityGuard blijkt dat door CT 40 procent minder grofvuil wordt bijgeplaatst, 70 procent minder karton en 80 procent minder huisvuil. Dus ik heb zeker ook een persoonlijk motief: CT werken als een vriendelijke incentive en leiden zachtaardig tot 'beter groen gedrag' en dát juichen we natuurlijk allemaal toe.

 2. Groen maakt blij. Dagenlang verloederd huisafval op allerlei plekken in de buurt, werkt irritatie op. Het maakt iedereen chagrijnig.  De kleurrijke kakofonie van bloemen en planten in containertuintjes, stimuleert endorfine en werken een collectief goed humeur in de hand. Voor je het weet is iedereen vrolijk. En dáár profiteert de hele buurt van.

3. Groen doet ontmoeten. Hoewel de tuintjes zo zijn opgezet en ingericht dat er weinig groot onderhoud nodig is, laat ervaring zien dat omringende woonachtigen zich vrijwel organisch verantwoordelijk voelen voor de staat van de tuintjes. Mensen maken er praatjes, er ontstaan plannetjes, worden afspraken gemaakt voor wat wieden, voor nieuwe aanplant etc. etc. Maar er kan ook, door liefhebbers, een heuse CT-club opgericht worden van mensen die structureel wat meer naar de tuintjes omkijken en vervolg-ideeën hebben. Hoe dan ook: de tuintjes verbinden!

4. Groen moet! Toevallig ben ik ook een klimaat en milieuactivist dus ja, wat mij betreft, laat je alles lekker bloeien en groeien en zoemen en scharrelen. Deze vrijzinnige opstelling tegenover flora en fauna is jammer genoeg niet iedereen gegeven en ook daarom vind ik CT onmisbaar op het eiland. Ze werken namelijk biodiversiteit in de hand en zijn een natuurlijk evenwicht tegen al die stenen en gemillimeterde gazons. De bijen en vlinders zullen dankbaar zijn.

5. Groene pluspunten. Zwerfvuil - ook op ZBE - is een schrikbarend probleem. Op ZBE komt ervan al alles aanwaaien vanaf het IJ-meer maar het eiland heeft ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ballonnetjes-zuigers en andere recreanten die hun zooi achterlaten. Daarbij bezitten de jongeren op onze middelbare scholen, een tienerbrein dat nog niet is ingericht op 5 meter lopen naar een afvalbak met de verpakking van je roze koeken. Wellicht kunnen we met de scholen op ZBE een plan ontwikkelen waarbij hardnekkige vervuilende scholieren de verantwoordelijkheid krijgen van een aantal CT in de nabijheid van hun school. Daarvoor kunnen ze groenpunten winnen en daarmee kunnen ze bij de AH weer met korting roze koeken halen. Een creatieve invulling van circulariteit. 
 
Was het wel, denk ik. Mag ook wel, haha.



Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren