Plastic Lab en Fashion Lab, creatieve workshops waar kinderen op een speelse en interactieve manier leren over de circulaire economie
Stichting Ecodam heeft als doel duurzaamheidseducatie voor kinderen te bevorderen. Door jonge mensen als ontwerpers te benaderen en op speelse en praktische wijze mee te nemen in de wereld van de circulaire economie streven we ernaar om duurzaamheid in hun DNA te verankeren.
Onderzoek toont aan dat jonge mensen zeer bezorgd zijn over de internationale klimaatcrisis en willen handelen, maar vaak niet weten hoe. Dit leidt tot een gevoel van machteloosheid en frustratie. In het reguliere onderwijs is vaak te weinig ruimte om kinderen te leren wat de circulaire economie is en hoe zij zelf in hun dagelijks leven een positieve invloed kunnen hebben op de toekomst.
Ecodam wil kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar allereerst kennis bijbrengen over de klimaatcrisis en de systeemoplossingen hiervoor, zoals de invoering van een circulair economisch model. Daarnaast wil Ecodam jonge mensen tools en methodes aanreiken waarmee ze zelf in hun dagelijkse leven een bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van het probleem. Wij zien vormgeving en ontwerpend denken als een brug tussen jongeren en een proactieve houding tegenover de klimaatcrisis en de uitdagingen die daaruit voortkomen.
Dit doen we door middel van Plastic Lab workshops voor kinderen en jongeren over de thema's duurzaamheid en de circulaire economie. In 2023 hebben we meer dan 1500 kinderen bereikt met deze workshops. In een Plastic Lab ervaren leerlingen de potentie van gebruikt plastic, ook wel afval genoemd. De belangrijkste boodschap van de workshop is om gebruikt plastic te zien als waardevol materiaal, niet als waardeloos afval.
In 2022 ontvangen we een budget via Oost Begroot (Oud Oost). Met het budget hebben we vijftien workshops begeleid aan honderden kinderen in Oost. Boaz Bar-Adon, oprichter van Stichting Ecodam en bewoner van Amsterdam Oost, wil de activiteiten graag uitbreiden en zo nog meer impact maken.
Recentelijk hebben we met succes een reeks van 6 workshops voor kinderen in de Transvaalbuurt (op het Wittenburgerplein) afgerond. Ook hebben we met plezier meegedaan aan de circulaire markt georganiseerd door stadsdeel Oost. Voor 2024 zijn verschillende projecten in Amsterdam Oost gepland, waaronder bij de Meevaart, De Eester en het Wereldmuseum (voorheen Tropenmuseum).
Naast het Plastic Lab hebben we een nieuw programma bedacht: het Fashion Lab.
Het wordt een creatieve en educatieve workshop waar kinderen op een speelse en interactieve manier leren over mode en duurzaamheid. We willen bewustwording creëren over de impact van de mode-industrie op het milieu en hen inspireren om doordachte keuzes te maken bij het kopen en dragen van kleding.
Tijdens de workshop krijgen kinderen de kans om hun eigen kledingstukken te ontwerpen en te maken, gebruikmakend van duurzame materialen en technieken. Ze zullen leren over
hergebruik, reparatie, recycling, upcycling en het verminderen van afval in de mode-industrie.
Daarnaast maken ze kennis met ethische en fairtrade kledingmerken. Het Fashion Lab biedt een veilige en inclusieve omgeving waar kinderen hun creativiteit kunnen uiten en nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen. Ervaren docenten en begeleiders met achtergronden in de mode-industrie en het onderwijs zullen de kinderen ondersteunen en
begeleiden gedurende het hele proces.
Bij Oost Begroot willen we een budget aanvragen om onze activiteiten voort te zetten, we willen meer workshops doen en meer kinderen in de buurt bereiken en ze laten leren en ervaren hoe zij aan een circulaire economie en een betere wereld kunnen bijdragen.