Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Transvaalbuurt en Oostpoort | Ideeën indienen

Buurt Preventie Team

Door: Said El Morabet
18 april 2024

Buurtpreventie Team (BPT)
Een nieuwe krachtig en hoog opgeleid team (8 personen / buurtbewoners en sleutelfiguren van de Transvaal buurt) in het leven geroepen voor het creëren en in stand houden van een veilige en leefbare buurt en met name de sociale veiligheid te verhogen o.a. de problematiek van / rondom de kinderen en jongeren aan te pakken. We willen graag de stressfactoren die de ontwikkeling van de kinderen/jongeren belemmeren verminderen of wegwerken.

Visie
Door buurtpreventie in te zetten willen we er voor zorgen dat overlast en vandalisme in Transvaal buurt tot een minimum worden beperkt en het veiligheidsgevoel onder burgers in de Transvaal buurt stijgt. Daarnaast willen we dat er op elk plein in de Transvaal buurt door middel van buurtpreventie een stevig netwerk van buurtbewoners ontstaat, die buurtpreventie zelf draaiende houdt en zo de buurt leefbaar houdt.

Missie
Wij vinden het belangrijk dat bewoners in de Transvaal buurt hun verantwoordelijkheid nemen om mee te werken aan de veiligheid en gezelligheid in hun buurt. We gaan hierbij uit van de kracht van bewoners. Stadsdeel Oost en de wooncorporaties faciliteren de bewoners waar nodig.

Doelstellingen
1. Stijging veiligheidsgevoel in de buurt: door betrokkenheid van bewoner zelf en een betere samenhang in de buurt.
2. Beperking van overlast, vandalisme in de buurt: de materiële en immateriële schade die door de vandalisme in de buurt wordt veroorzaakt.
3. Een effectieve aanpak voor een veiligere buurt door een beter samenspel tussen bewoners en partners.

Plan van aanpak overlast Marokkaans-Nederlandse jongeren:
BPT moet de jongerencultuur kennen, straattaal spreken en jongeren die zich intimiderend gedragen durven aan te spreken en aan te pakken.
BPT worden ingezet om jongeren die overlast veroorzaken in de openbare ruimte aan te spreken op hun ontoelaatbare gedrag. Daarmee moeten zij een einde maken aan die overlast. Daarnaast levert BPT een bijdrage aan het naar huis begeleiden van kinderen die ‟s avonds op straat hangen, spelen, maar gewoon al thuis horen te zijn. Voorts werken BPT samen met andere partijen als, de politie, het jeugdpreventie team en stadsdeel oost.
BPT zoeken ook contact met de ouders. Daarmee wordt de aanpak van jeugdoverlast effectiever. Met jongeren worden gedragsregels afgesproken.
Houden zij zich daar niet aan dan worden zowel de jongeren als hun ouders daar op aangesproken.
BPT maken afspraken met ouders over hun kinderen. De boodschap is helder: de overlast veroorzaakt door uw kind moet stoppen.
Het is nadrukkelijk geen nieuwe vorm van hulpverlening of dienstverlening. Het hoofddoel is het terugdringen van de overlast in de openbare ruimte.
De BPT is geen hulpverlener. Hij moet de overlast door jongeren inperken en terugdringen. In sommige gevallen zal de aanpak van de BPT voldoende zijn. In andere gevallen zal er meer moeten gebeuren. Daarbij gaat vooral de aandacht uit naar hoe het thuis is bij de desbetreffende kinderen/jongeren.
Uitgangspunt is dat ouders verantwoordelijk zijn en blijven voor de gedragingen van hun kinderen.
Als ouders ondersteuning nodig hebben, dan zorgt de gemeente daarvoor. Dit houdt wel in dat de BPT hun bevindingen goed rapporteren op één centraal punt bij de gemeente. Daar wordt vervolgens gekeken wat er met die signalen moet gebeuren.
Contact met de ouders en hun kinderen is daarbij heel belangrijk. Soms kan eenvoudige opvoedingsondersteuning voldoende zijn, soms zal er meer nodig zijn.
Gezien de grote leeftijdsverschillen bij de doelgroep, zal de vereiste aanpak ook verschillen. Kinderen van 10 jaar komen met andere instanties in aanraking dan jongeren van 19 of 21 jaar. Soms zal er een overlap zijn.
Te denken valt aan de inzet van leerplicht, bureau Jeugdzorg, scholen. Maar ook Buurt Teams, Schuldhulpverlening, Woningcorporatie, politie en jeugdpolitie zijn partners die van tijd tot tijd betrokken zullen worden bij het oplossen van de problemen „achter de voordeur‟.

Voorwaarden
Er is een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de inzet van BPT succesvol te laten verlopen.

Inzet politie:
Nauwe samenwerking met de politie is noodzakelijk. Het werk van een BPT is niet zonder risico. In de steden waar ervaring is opgedaan met BPT zijn bedreigingen, intimidatie en fysiek geweld eerder regel dan uitzondering. In dergelijke situaties moeten BPT kunnen rekenen op snelle hulp van de politie.

Uitvoering
De organisatie die BPT inzet, moet niet betrokken worden bij allerlei overleggen. We zijn pure uitvoerders.
Uiteraard is er een rapportage aan de gemeente. Op basis daarvan moet de gemeente het verdere werk uitvoeren. Daarbij moet u denken aan de inzet van gezinsmanagers, jeugdhulpverlening, schuldsanering e.d. Kortom, de organisatie in de tweede lijn moet op orde zijn.

Projectleider buurt preventie team
S. el Morabet

In de aanpak van jeugdoverlast ontbreekt het volgens het stadsdeel Oost aan voldoende gekwalificeerde uitvoerders op straat die kinderen / jongeren kunnen aanspreken op hun (ontoelaatbaar) gedrag. Het aanbod van personen die toezicht houden en handhaven is  volstrekt ontoereikend om het probleem structureel en goed aan te pakken. 
Buurtpreventieteam is een aanvulling op de bestaande handhavings-capaciteit en krijgt  een plek tussen het repressieve en handhavende optreden van de politie, het gemeentelijke toezicht en het jongerenwerk. Zodoende zijn er meer toezichthouders op straat, ook in de late avonduren en zo nodig na middernacht. 
Buurtpreventieteam is sociale vaardigheid  gekoppeld aan een stevige uitstraling en natuurlijk gezag. 

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren