Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Oost Begroot 2022 | Indische Buurt, OHG - Planindienfase

Terug naar overzicht

Armoede Bestrijding: Schakel op tijd hulp in !

Door: Gebruiker verwijderd
23 januari 2023

Buurtpreventie team "Schakel op tijd hulp in"

PLAN ARMOEDEBESTRIJDING INDISCHE BUURT 2023
Amsterdam heeft de Amsterdammer nodig. Nu meer dan ooit. Door de Corona-crisis stapelen de problemen in de stad zich op. Talloze bewoners tonen dagelijks dat zij zich inspannen voor buurt en stad.
De armoede in Amsterdam dreigt fors toe te nemen, mede als gevolg van stijgende energieprijzen en toenemende inflatie. Mensen die in armoede verkeren hebben niet genoeg geld om kleren, eten en drinken te kopen. Kortom om zich van de eerste levensbehoeften te voorzien.                                                         
Iedereen kan met geldproblemen of schulden te maken krijgen. Het is belangrijk om hier niet mee te blijven zitten. Schakel op tijd hulp in. Zo kunt u ergere problemen voorkomen. Buurtpreventie team ondersteunt u daarbij. Samen met u kijken we naar uw geldzaken. En naar de mogelijkheden die het beste passen bij uw omstandigheden. Soms blijkt bijvoorbeeld dat u recht heeft op een aanvulling van uw inkomen. Ook bij het aanvragen van voorzieningen staat initiatiefgroep u bij. Hoe eerder u contact opneemt met de buurtpreventie team, hoe beter wij kunnen helpen. Kom langs en praat met één van onze buurtpreventie team.  

Buurtpreventie team ‘schakel op tijd hulp in’:                                                                    Buurtpreventie team bestaat uit 6 actief buurthulpverleners. Ze zijn de sleutels figuren van de Indische buurt. De meeste buurthulpverleners hebben hetzelfde achtergronden als de doelgroep. Ze hebben ook affiniteit met deze specifiek aanpak en ze weten goed hoe ze de doelgroep op een laag drempelig manier kunnen bereiken. Ze kennen ook goed de buurtbewoners die in de armoede verkeren daarom willen ze een bijdrage leveren in de aanpak van de armoede in de Indische buurt en vooral gaan ze richten op bewoners die de formele instanties niet kunnen bereiken. De meeste van de buurtpreventie team hebben al een agogische opleiding en ze zijn ervaringsdeskundige in deze specifiek aanpak en sommige hebben de opleiding van vertrouwenspersoon met succes afgerond.

Plan van aanpak
-Buurtpreventie team gaat buurtbewoners opvangen en helpen die inkomensondersteunende regelingen willen aanvragen. Dit gebeurt in het roulerende spreekuur op de Meevaart, de Vonk, Buurt kamer.
-Buurtpreventie team gaat ook de buurtbewoners die minder mobiel zijn thuis helpen om gebruik te maken van de voorzieningen waar ze recht op hebben.  
-Tijdens de spreekuren of huisbezoek gaat de buurtpreventie team de hulpvraag van buurtbewoners beter aankaarten, concretiseren en verder helpen binnen onze mogelijkheden of doorverwijzen naar de juiste hulp.   
-De steun van de buurtpreventie team is zeer laagdrempelig en beperkt zich niet tot het geven van informatie, advies en hulp bij het invullen van formulieren, het samen opsporen op welke voorzieningen een beroep gedaan kan worden, het meegaan naar desbetreffende instanties wanneer dit nodig is.
-Buurtpreventie team  kan u ook helpen om een overzicht te maken van uw financiën. Dat gaat zo:
•         Samen kijkt u alle post na. Ook oude en ongeopende brieven.
•         Als het nodig is, maakt u samen een overzicht met inkomsten en uitgaven.
•         We maken een lijst met betalingen die gedaan moeten worden.
•         En we zetten andere taken die moeten gebeuren op een rij.
Dat lucht op en geeft een goede start. Zo krijgt u stap voor stap weer de controle over uw geldzaken.
Wanneer u schulden heeft, bekijken we eerst samen wat uw situatie is, welke inkomsten heeft u, zoals salaris, uitkeringen of toeslagen? Welke schulden moeten als eerst betaald worden? We kijken verder of schulden misschien kwijtgescholden kunnen worden 

Argumenten

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren