Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Oost Begroot 2022 | Indische Buurt, OHG - Planindienfase

Terug naar overzicht
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

het Gelaat van de Straat geveltuinen-wedstrijd OHG

Door: Gebruiker verwijderd
23 januari 2023

De juiste planten op de juiste plek. Kennis is wat ontbreekt. Geveltuinen fleuren straten en buurten op, geven de buurt een eigen karakter!

het Gelaat van de Straat geveltuinen-wedstrijd OHG

Voor buurtbewoners en bezoekers van het Oostelijk Haven Gebied en de Indische Buurt.
De geveltuinen-wedstrijd zal er voor zorgen dat bewoners fier zijn op hun directe woonomgeving en met de inrichting en verzorging van de plek rondom hun voordeur deze trots willen tonen. 
Een jury zal de uitstraling van de geveltuinen ieder jaar beoordelen, nomineren en prijzen uitreiken. Mijn opa won vroeger geregeld met zijn voortuintje in Den Haag, echter nooit de eerste prijs. Wij mochten/moesten meehelpen om de voortuin op tijd in een prachtige staat te krijgen.

Het zorg dragen voor de openbare ruimte en het verzorgen van onze gezamenlijke leefomgeving vinden velen tegenwoordig een taak van de gemeente, we betalen toch zeker belasting!? is de maatstaf. 
Net zoals onze grootouders het gewend waren om hun portiek schoon te houden en de stoep "sneeuwvrij" te maken zodat het voor iedereen bruikbaar is, zou het goed zijn als bewoners eigenaarschap zouden mogen tonen voor het aura van hun thuis.

_ Geveltuintjes fleuren straten en buurten op en geven de buurt een eigen karakter. Iedereen in de buurt geniet mee van deze planten- en bloemenparadijsjes. 
Zorg ook voor meer groen in uw buurt en vraag een geveltuin aan is de oproep van Amsterdam. Echter stelt de gemeente veel spelregels, die zijn nodig maar zeker frustreren ze de spontaniteit en creativiteit. 
Veel is logisch en met een beetje gezond verstand en overleg valt de stoep tot ieders genoegen in te richten, liefst niet altijd maar via een vergunning.
_ Klimplanten tegen de gevel is niet alleen een mooi gezicht, maar biedt ook voedsel en een fijne schuilplek voor allerlei dieren. Heeft u een kale gevel? Kijk dan of een klimplant uitkomst kan bieden. De gemeente gaf de Klimplantengids uit als hulpmiddel om aan de slag te gaan. biodiversiteit, leuke, nuttige dieren in de woonomgeving.

Straten in het Oostelijk Haven Gebied die hier geschikt voor zijn bevinden zich voornamelijk op Borneo-Sporenburg en op de Rietlanden, daar bevinden zich grondgebonden woningen, waar mensen zorg zullen/kunnen dragen voor het woongebied op straat voor/naast hun eigen entree of opgang. 
Dit voorgebied kan ingericht worden met een bankje tussen potten of planten in de volle grond, afhankelijk van wat op die plek het beste groei en tot zijn recht komt. Ook in de Indische Buurt zijn er mogelijkheden, gekeken zou moeten worden waar stoepen breed genoeg zijn en wat waar kan.
Er zijn goede voorbeelden, maar weinige aan de noordzijde waar veelal schaduw is. Toch is het heel goed mogelijk daar aantrekkelijke planten te laten groeien.
Maar we weten niet meer hoe het moet, we doen maar wat en denken het wel even zelf te doen. Hup naar het tuincentrum, en het jaar daarna gewoon weer nieuwe. Zonde van de investering en de deceptie van het weer niet aanslaan of alweer afsterven. En dat vanwege het ontbreken van kennis en kunde.
De zorg voor onze eigen leefomgeving zouden we zelf moeten kunnen, dit is te leren en door te geven aan buren, kinderen, voorbijgangers. Amsterdam roept hiertoe op en heeft veel publicaties en sites waar inwoners terecht kunnen.
Toch gebeurt er te weinig, er zou een proactiever beleid gevoerd moeten worden, waardoor inwoners geholpen door professionele groene vrienden in actie komen en hun opgedane kennis doorgegeven wordt doordat de voorbijganger de pracht ziet, de interesse wekt is en vervolgens zich als een "sneeuw"bal verspreid.
Ontdek alles over natuur en duurzaamheid in de buurt! Het is slim om hierin met bestaande organisaties en platforms samen te werken en de regie in eerste instantie bij professionals te laten, dit in de vorm van initiatie en kennisoverdracht.
_ Kennisnetwerk Buurtgroen
_ Het Buurtgroen020 Platform dat in 2020 is gelanceerd.
_ Amsterdams Natuureducatiecentrum (ANMEC)
_ Groenafdelingen gemeente en hoveniers

In Borneo Architectuur Centrum is plaats voor samenkomst, maar het moet voor de huizen gebeuren. Niet in een lesje, maar samen op/in de stoep.















Argumenten

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren