Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Oost Begroot 2022 | Indische Buurt, OHG - Planindienfase

Terug naar overzicht
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Kiemkrachten Feest

Door: Gebruiker verwijderd
23 januari 2023

Een (letterlijke) proeflocatie bouwen voor op de natuur gebaseerde ingrepen om de Indische Buurtschool te verduurzamen

Samen tussen Amstel en IJ en Clubhaus Architecten, gevestigd in het hart van de Indische Buurt, vinden het belangrijk om samen een duurzame bijdrage te kunnen leveren aan de buurt waarin ze werken. De Indische Buurt is heel stenig en kinderen hebben er weinig speelruimte. De buurt kampt met ernstige waterproblemen en toenemende hittestress. De urgentie van de klimaatcrisis is juist hier nu al voel- en zichtbaar: in de zomer van 2022 werd hier de hoogste temperatuur van de stad gemeten.
Staij en Clubhaus willen de klimaatdoelen van de stad vertalen naar tijdelijke en permanente aanpassingen van bestaande schoolgebouwen en -pleinen, die van invloed zijn op de leer- en leefomgeving van kinderen en wijkbewoners. Clubhaus heeft hiervoor een staalkaart* ontwikkeld met inspirerende, ruimtelijke ingrepen die eenvoudig te implementeren zijn. Hierbij gaat Clubhaus uit van op de natuur gebaseerde innovaties die bijdragen aan een schoner en zuiniger klimaat, die de biodiversiteit vergroten en die problemen als gevolg van klimaatverandering op kunnen lossen. 

*De ingrediënten van de staalkaart geven handvatten voor scholen om aan de slag te gaan. Door verschillende ingrepen ontstaat een prettiger, natuurlijker binnen- en buitenklimaat, met meer ruimte voor flora en fauna én aantrekkelijke plekken voor buitenlessen. 

De eerste proeflocatie is de Indische Buurtschool in de Bankastraat. Het is de bedoeling om daarna ook andere scholen en maatschappelijke gebouwen in de Indische Buurt te verduurzamen. Omdat er nú plannen bestaan voor renovatie en verduurzaming van dít schoolgebouw willen we met het onderzoek de haalbaarheid van verschillende maatregelen onderzoeken.

Onderzoek:
We willen met leerlingen en leraren van de Indische Buurtschool de gebruikspatronen van hun gebouw ontdekken door middel van een zogenaamde ecoscan. Het resultaat is een 0-meting van gebruikers, waarin kinderen, dieren en planten de hoofdrol spelen. 
Samen met techniekopleidingen van het ROC van Amsterdam stellen ze een quickscan duurzaamheid op en voeren ze deze met studenten uit op het schoolgebouw. Met een bouwfysisch bureau en de studenten van het ROC van Amsterdam voeren ze een thermografische meting en kierenjacht uit. De uitkomsten geven inzicht in de bouwtechnische en bouwfysische prestaties van het gebouw en zijn tevens input voor de plannen van de school en schoolbestuur.

Ontwerp:
Met de inzichten van het onderzoek gaat Clubhaus Architecten een conceptontwerp maken voor de Klimaatleermachine op de Indische Buurtschool; met 'eco-improvements' die de bouwfysische prestaties van het gebouw verbeteren: dit zullen de baten zijn van de op de natuur gebaseerde ingrepen.

Proefopstellingen / onderwijsprogramma:
Met studenten van het ROC van Amsterdam gaan ze de ontwerpen en ideeën van Kruisbestuiven* uitwerken tot een realiseerbare en toegankelijke proefopstelling, waar effecten kunnen worden gemeten die later worden vertaald naar een definitief ontwerp voor een duurzame en natuurvriendelijke renovatie van de school. De studenten gaan bij de school de proef bouwen als onderdeel van hun curriculum op de Bouwacademie. 

*Kruisbestuiven een netwerk van scholen op weg naar een klimaatadaptieve toekomst https://clbhs.eu/news
Het project Kruisbestuiven, gesubsidieerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, wil de gemeente Amsterdam en schoolbesturen verleiden om met tijdelijke en eenvoudige architectonische ingrepen een klimaat(leer)machine van hun bestaande gebouwen te maken.

Festival:
De installatie is ook opmaat voor het Kiemkrachten Feest; een Nature Based Thinking Buurtfestival. Tijdens het festival kunnen buurtbewoners bij drie scholen in de Indische Buurt proeven van de bouwwerken en er relevante workshops volgen. ‘Groene’ vrijwilligers uit de buurt ontlasten de scholen in het onderhoud. De Hogeschool van Amsterdam kan de impact meten en data verzamelen. Bijpassend lesaanbod wordt ontwikkeld door Technotrend. Zo groeit er draagkracht voor een bloeiend en gezond stadsklimaat. 




Argumenten

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren