Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Oost Begroot 2022 | Indische Buurt, OHG - Planindienfase

Terug naar overzicht
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Bewoners vergroenen het Baron G.A. Tindalplein

Door: Gebruiker verwijderd
23 januari 2023

Dit plan omvat een voorstel tot het realiseren van een plantenbak met zitvlakken, om ons plein aantrekkelijker en groener te maken.

1. Omschrijving
Wij, de groencommissie van appartementencomplex ‘De Sfinx’ (Lieven de Stad), dienen namens onszelf en onze buurtgenoten dit plan in ter vergroening van onze buurt. Graag zouden wij een groene ontmoetingsplek creëren op het Baron G.A. Tindalplein aan de Panamakade, grenzend aan de Baron G.A. Tindalstraat (Amsterdam, Eastern Docklands, Sporenburg, 1019).
Figuur 1. De groene vorm markeert de locatie waar wij onze groene ontmoetingsplek willen realiseren.
Enerzijds willen wij hiermee onze buurt vergroenen en anderzijds willen wij een plek creëren waar de buurtbewoners samen kunnen komen en kunnen recreëren. Het idee is om een esthetische plantenbak met zitvlakken te realiseren, zodat het versteende plein een groener aanzicht krijgt en zodat buurtbewoners plaats kunnen nemen om een praatje te maken met elkaar. Tevens vergroten we de biodiversiteit door middel van deze plantenbak, waarin wij meerjarige, onderhoudsarme planten zullen planten. Zo draagt ons initiatief bij aan het gekozen thema ‘Groen en Dieren’.
Figuur 2: Plantenbak in slingervorm, niet op schaal getekend (in de praktijk kleiner). De bedachte afmetingen zijn +/- 12 meter lang, 4-5 meter breed en 50 centimeter hoog. De paarse lijnen betreffen de zitplekken. Wij houden rekening met de benodigde 1.80m loopruimte rondom de bak.
Wat betreft uiterlijk hadden wij een sierlijke slingervorm bedacht. De randen van de bak worden op een aantal plekken voorzien van bedekking om op te zitten. Een illustratie van het idee wordt weergegeven in figuur 2 en 3. 
         
Figuur 3: voorbeeld zitvlak aan uiteinden slingerende plantenbak.
Echter staan wij open voor een verandering in de vorm, mocht dit de haalbaarheid van ons plan vergroten. Een voorbeeld van een minder complexe, maar wellicht makkelijker te realiseren vorm, is de plantenbak zoals gerealiseerd op het plein voor de Albert Heijn Oostelijke Handelskade (zie figuur 4). Tevens is de realisatie van deze plantenbak door de Gemeente Amsterdam goedgekeurd/gefaciliteerd, dus gaan wij ervan uit dat deze voldoet aan de regels omtrent het Amsterdamse Straatbeeld (Puccinimethode). 
Figuur 4: Plantenbak met houten zitvlakken bij AH Oostelijke Handelskade. De afmetingen zijn ongeveer 12 meter lang, 5 meter breed en 50 centimeter hoog.

2. Materialen
Wij hebben advies ingewonnen bij een hoveniers- en groenvoorzieningsbedrijf. Zij adviseerden ons om voor beton te kiezen. De bak wordt tevens voorzien van houten zitvlakken en dient een waterafvoersysteem te hebben omdat de bak op de straat wordt geplaatst (wij mogen de grond niet in vanwege bestaande leidingen). 

Beton is echter (te) duur (zie bijlage: begroting), dus wij zouden ons laten graag adviseren over duurzame materialen die minder kostbaar zijn. Het zou bijvoorbeeld ideaal (en erg duurzaam) zijn als wij gebruik konden maken van restmaterialen van voltooide bouwprojecten. Financiële haalbaarheid heeft de prioriteit. 

3. Draagvlak omgeving
De doelgroepen die wij hebben benaderd zijn positief over het plan. 
Wij hebben draagvlak gepeild bij de volgende doelgroepen in de buurt, die allemaal zeer positief reageerden op ons idee:
  • Lieven de Stad (LdS): Dit is de vastgoedorganisatie die het appartementencomplex ‘De Sfinx’ in haar bezit heeft. 
  • Ondernemers gevestigd op begane grond 'De Sfinx': Stichting Blinden-penning, de knutselkookclub en centrum Hyperthermie. 
  • Basisschool de Achthoek - locatie Oostelijke Handelskade.
  • VVE-West: Dit is de VVE van de Baron G.A. Tindalstraat. 
  • Bewoners ‘De Sfinx’.
Kanttekeningen:
  • Basisschool de achthoek: kinderen er nog wel moeten kunnen spelen. 
  • Stichting Blinden-penning: laat ruimte vrij voor het busje waarmee wij cliënten vervoeren over het plein naar onze ingang.
Met beide kanttekeningen hebben wij rekening gehouden in het ontwerp.

4. Veiligheid 
In het ontwerp is rekening gehouden met de ruimte die een brandweerwagen nodig heeft om plaats te nemen voor het gebouw in het geval van brand. 


Argumenten

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren