Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Oost Begroot 2022 | Indische Buurt, OHG - Planindienfase

Terug naar overzicht
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Fiets Reparatie nodig? Doe-het-Zelf!

Door: Gebruiker verwijderd
22 januari 2023

FietsKliniek spreekuur in de Meevaart voor Doe-het-Zelf Fietsreparaties onder Begeleiding. Dinsdag en Donderdag het hele jaar door

Wat houdt het plan in?
Fietsreparaties zijn moeilijk uit te voeren zonder of met weinig gereedschap. Naar de fietsenmaker gaan is niet betaalbaar voor een groep Amsterdammers. In het heel Amsterdam zijn er geen werkplaatsen die open zijn voor mensen die zijn eigen fiets willen repareren. Alle bewoners van Oost zijn welkom in de werkplaats om zijn fiets te repareren ongeacht gender en  ongeacht bekwaamheid, leeftijd, geslacht, identiteit, inkomen of seksuele geaardheid. 
hoe wordt het gedaan?
Dit is een samenwerking tussen de Meevaart en de Fiestkliniek(FK)
De Meevaart is een bruisend buurtcentrum in de Indische buurt, daar komt de buurt samen voor allerlei activiteiten. De Fietskliniek is een sociale fietswerkplaats in de Nieuwland gerund door een team van vrijwilligers en van een coördinator.
Tijdens de Fiets spreekuur kunnen we de fietsprobleem bespreken en in kaart brengen. Het team van de Fietskliniek gaat samen met de eigenaar van de fiets, bekijken hoeveel het zal kosten om het te repareren, te denken valt, aan de benodigde materialen, soms hebben we ook 2e hands onderdelen die we hergebruiken, dan is de reparatie extra goedkoop want dan betaal je de helft van de prijs van een nieuwe. We bespreken ook hoe lang het gaat duren om het zelf te repareren en welk gereedschap aan te pas komt. Als er een positieve beslissing is genomen, maken we een afspraak om tussen 18 en 21 op hetzelfde dag de fiets te repareren in de werkplaats van de Fietskliniek.
De werkplaats is ingericht met alles wat nodig is om alle fiets problemen op je gemak op te lossen. Het kan zijn dat de fiets niet op hetzelfde dag gerepareerd kan worden want er moet misschien een onderdeel besteld worden. Of dat de fiets niet meer te repareren is door een te grote mankement. De Fietskliniek team houdt spreekuur in de Meevaart want daar komt de buurt samen.
wie voert het uit?
De vrijwilligers van de Fietskliniek onder begeleiding van een coördinator
waar in het gebied ?
In de Indische buurt
wat denk je daarbij nodig te hebben?
We hebben de kennis, het gereedschap, de vrijwilligers, de coördinator
we moeten een plek huren in de Meevaart, we moeten een vrijwilligers vergoeding betalen aan de vrijwilligers, we moeten de coördinator uren betalen, we moeten publiciteit maken in de buurt door middel van posters en/of flyers, en online. We hebben een uitklapbaar bord nodig om aandacht te trekken in de Meevaart, we moeten beschermingsmiddelen voor de vrijwilligers kopen. En materialen voor fietsreparatie en we moeten een plek huren in de werkplaats de Fietskliniek 2 dagen per week
wat is het uiteindelijke resultaat?
Per jaar kunnen we 200 mensen helpen om zijn fiets problemen op te lossen
per sessie kunnen 2 en 3 mensen geholpen worden met hun fiets het hele jaar door.
hoe draagt het plan bij aan het thema? 
Onze thema is armoede en schulden maar ook klimaat en duurzaamheid.
Door armoede komen mensen steeds in een beklemmende situatie waar geen uit weg te vinden iets, het vertrouw in het eigen kunnen wordt hierdoor ondermijnt. Fietsen is een basis behoefte, in Amsterdam kun je met je fiets overal naar toe, maar fietsen hebben veel onderhoud nodig zeker als de fiets buiten staat, en door de opkomst van de E-bike worden sommige dingen niet meer gerepareerd bij de gewone fietsenmaker, fiets repareren vereist veel bekwaamheid en gereedschap, als je dit ter beschikking hebt en iemand hebt die je door het hele proces ondersteunt en zelf het uiteindelijk doet, dan gaat het een wereld open aan mogelijkheden, bovendien naast een probleem oplossen leer je omgaan met gereedschap en problemen praktisch bekijken en oplossen. Het is meer een mentaliteit en vertrouw in je eigen kunnen wat je uiteindelijk eigen maakt in de werkplaats. Volgens Eldar Shafir: “schaarste neem bezit van je geest, en mensen handelen anders bij een gevoel aan gebrek"
Bij Duurzaamheid zorg je dat je niet mee doet aan de wegwerpmaatschappij en zo lever je een bijdrage aan het behouden van onze planeet in evenwicht.



Argumenten

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren