Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Oost Begroot 2022 | Indische Buurt, OHG - Planindienfase

Terug naar overzicht
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Ecodam Plstic Lab, van afval tot een echte product

Door: Gebruiker verwijderd
21 januari 2023

Een interactieve workshop op locatie. Kinderen bedenken oplossingen voor problemen rondom plastic en maken echte producten van oud plastic.

Wat
Kinderen worden zich steeds meer bewust van de internationale klimaatcrisis. Ze willen daarbij niet machteloos aan de kant staan, maar actie ondernemen, hun vraag is hoe. Ecodam bedenkt daarom voor kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar speelse en interactieve workshops over duurzaamheid en circulariteit. We laten kinderen zien wat ze kunnen doen om bij te dragen aan oplossingen voor hun toekomst. De eerste uitdaging die we met ze aangaan is hetplastic probleem. Is plastic een mondiale ramp of een duurzame grondstof? We onderzoeken het in het Plastic Lab!

Hoe
De Plastic Lab workshop is drie uur durend leer- en doe programma dat wordt gegeven in ons mobiele laboratorium. Een workshop wordt op locatie  gegeven aan een groep van maximaal 30 kinderen. 

Na de introductie over het fenomeen plastic gaan de deelnemers aan de slag als ontwerpers en uitvinders. Ze bedenken oplossingen voor problemen rondom plastic. Stap voor stap worden ze begeleid in het proces van idee tot concept en van ontwerp tot prototype. 

Door de kinderen in de buurt verzameld plastic wordt vervolgens in de machines van Ecodam versnipperd, verhit en geperst in mallen. Ons laboratorium is een micro fabriek waarin echte producten worden gemaakt worden, zoals o.a. plantenpotten, tegels, karabijnhaken.  

Wie
De workshops worden georganiseerd en gegeven door ruimtelijke vormgever Boaz Bar-Adon (Ecodam) en  ontwerper Nikki Hes (Lang Leve Plastic). Ze worden ondersteund door vrijwilligers uit Oost. Boaz woont in de Amsterdam Oost en is vader van Amir (12) en Luka (9).

Waar
De volgende organisaties hebben al toegezegd om met ons samen te werken wanneer de bijdrage van Oost Begroot wordt toegekend.
Buurtcentrum De Eester: een activiteit tijdens het buurtfestival in juni 2023 en tien workshops. 
Buurtcentrum de Meevaart: twee workshops
Tropenmuseum: begeleiding van workshops, gekoppeld aan de tentoonstelling Plastic Crush, tijdens de kerstvakantie 2023. 
Batjanzaal: 8 workshops tijdens vakantie kampen
Via Tim Doornewaard, straatmanager Dapperstraat en Eerste van Swindenstraat: collectie van reststromen van lokale ondernemers die we kunnen verwerken tot producten in het Plastic Lab.

Wat hebben we nodig? 
We vragen budget aan voor:
  • Voor kinderen aangepaste machines
  • Ontwikkeling van de workshop
  • Maken van een pakkende intro film over de circulaire economie en plastic 
  • Faciliteren, voorbereiden en documenteren van de workshops 
  • Contact met de scholen en organisaties in de buurt
  • Updaten van de website om creaties van workshop deelnemers te tonen 

Wat is het resultaat? 
We bereiken ca. 600 kinderen, die op speelse wijze leren wat circulaire economie inhoudt en hoe zij eraan bij kunnen dragen.
De ideeën en ontwerpen worden vastgelegd in een online bibliotheek, die kan worden gedeeld met buurtbewoners en de gemeente.
Ecodam kreeg in 2022 budget via Oost Begroot in Oud Oost. De reacties van leerkrachten, leerlingen en ouders waren heel positief. 
“De leerlingen en ik vonden het een zeer geslaagde les. We hebben er veel van geleerd, en dat de leerlingen iets mochten maken, dat maakte het af.”
(Juf Wenda IKC Frankendael)

Hoe draagt het plan bij de thema klimaat en duurzaamheid
Plastic Lab draagt bij aan kennis en bewustzijn van klimaat- en duurzaamheidsvraagstukken. Het is een stimulerende en actuele toevoeging op de kinder- en jongerenactiviteiten in de buurt. Dit project maakt kinderen bewust door circulariteit te relateren aan een fysiek voorwerp en aan concrete acties. 
Het maakproces en het werken met echte machines werkt enorm goed bij workshops die we hebben eerder gegeven. Kinderen genieten ervan, begrijpen hoe een technisch proces werkt in het echt en hebben het gevoel dat ze iets kunnen bijdragen en veranderen.
Tot slot denken wij dat kinderen het gedrag van hun ouders en anderen in hun omgeving positief beïnvloeden als gevolg van de workshop. Deelnemers worden zo ambassadeurs van transitie en de circulaire economie.

www.ecodam.org

Argumenten

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren