We gaan als De Buurtkringloop zorgen voor meer verbinding tussen bewoners & groene en duurzame workshops aanbieden. Voor iedereen.
Introductie
Verbinding in de buurt is momenteel belangrijker dan ooit.
Bij De Buurtkringloop komen buurtbewoners met een grote of kleine beurs, en alles wat daar tussenin zit. Iedereen is welkom, ongeacht religie, afkomst, gender, leeftijd, of wat dan ook.. Het is een plek waar je mag zijn wie je bent en waar er geen oordelen zijn. De twintig vrijwilligers bij De Buurtkringloop luisteren naar verhalen van bewoners, helpen met het zoeken van een lekkere trui, een goed boek of een lamp om deze donkere dagen wat lichter te maken. We horen menig verhaal over armoede en de hoge energieprijzen aan. De tijden zijn duur, inflatie is hoog en die leuke extraatjes zijn er niet meer in de maand. Daar willen wij wat aan doen door middel onze deelname aan Oost Begroot!
De Indische Buurt is een afspiegeling van Amsterdam qua haar grote verscheidenheid aan bewoners. Op sommige plekken is het dan ook lastig om verbinding te maken. Hier heeft De Buurtkringloop het antwoord op. Want waar ontmoeten de bewoners die op het terras zitten in de Javastraat de kwetsbare bewoners die in de rij staat voor de voedselbank? Op een laagdrempelige plek waar je beiden al komt: de kringloopwinkel! De één om schatten te jagen en de ander omdat hij/zij misschien niet anders kan. Het staat buiten kijf dat De Buurtkringloop met al haar spullen in het teken van recyclen staat, maar daarnaast is de verbindende factor even al niet belangrijker. Het is een plek waar bewoners elkaar ontmoeten.
Implementatie
Een van de grootste stroom goederen die in de winkel wordt gedoneerd is kleding. We willen de kleding zo betaalbaar mogelijk houden, zodat deze voor iedereen bereikbaar en toegankelijk is. Af en toe komt er een kledingstuk binnen van een hoger segment modemerk. Denk: een Calvin Klein jas of een Kenzo trui. Deze stukken houden wij momenteel apart. Nu hebben we er een mooi idee voor bedacht. Deze stukken komen op een apart rek te hangen in de winkel, oftewel de ‘BKL Favorieten’. Voor elk stuk zullen wij een meerbedrag in rekening brengen, die ten gunste komt voor de buurt. Deze extra inkomsten houden wij apart voor onze speciale verbindingsevenementen. Het bedrag dat wij met Oost Begroot mogen ontvangen is een aanvullend bedrag, dat ervoor zorgt dat wij deze evenementen kunnen organiseren en zo voor nog meer verbinding in de wijk kunnen zorgen.
Deze evenementen zullen eenmaal per maand op zondagmiddagen zijn waarop we buurtbewoners uitnodigen om samen met ons de verbinding op te zoeken. Thema’s die deze middagen en avonden centraal staan, zijn duurzaamheid, recyclen, groen in de buurt, sociale duurzaamheid en groen in jouw eigen leven. Bewoners worden aangemoedigd om hun buur mee te nemen. Dit hebben we bedacht naar aanleiding van een mevrouw uit de buurt die een kerstboompje met lichtjes voor haar buurvrouw kocht, omdat die geen geld hiervoor had. Deze mevrouw moest haar auto verkopen en kon de gasrekening ook niet meer betalen. Haar buurvrouw kocht dus dat boompje met lichtjes voor haar. Een mooi voorbeeld van hoe een buur haar buur kan helpen. Na het horen van dit verhaal, dachten wij bij de kringloop dat we hier iets mee moesten en op onze eigen manier ons steentje kunnen bijdragen.
Het wordt niet alleen verbinding voor buurtbewoners. We willen graag organisaties en stichtingen uit de buurt uitnodigen om hun kennis te delen. Op deze manier versterken we tegelijkertijd het lokale netwerk. Zo horen wij af en toe verhalen van bewoners en klanten in de winkel die in armoede leven. Graag nodigen wij dan een van deze partijen uit om eens te komen praten tijdens een van onze evenementen.
Ideeën voor evenementen
Sociaal (theeproeverij door een sommelier uit de buurt)
Duurzaam (wormenhotel en bijenhuisje bouwen)
Cultureel (hapjes proeven van verschillende keukens uit de buurt)
Meer over de planning en onze communicatie middelen weten? Ik stuur ons uitgebreide plan naar het algemene mailadres. Dit heb ik op aanraden van een collega van jullie gedaan!