Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Oost Begroot 2022 | Indische Buurt, OHG - Planindienfase

Terug naar overzicht
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

De Bloeiende Balkon Prijs

Door: Gebruiker verwijderd
18 januari 2023

Een fotowedstrijd voor balkoneigenaren ten behoeve van een betere gezondheid, grotere biodiversiteit, klimaatadaptatie en sociale cohesie.

Beste mensen van Oost Begroot,
 
Friederike Joppen van balkonplantenwinkel De Balkonie en Suzanne de Boer, balkonhovenier bij Het Bloembalkon, bedachten een project dat alle boxjes aantikt van de duurzame stad die Amsterdam wil zijn, en brengt zowel de straten als de bewoners tot bloei. Letterlijk.
 
Wat is ons plan? 
De landelijke actie tegels eruit, planten erin is geslaagd, maar juist in de stad kun je zo goed de hoogte in! Al die balkons roepen om planten. Het hoeven helemaal geen urban jungles te worden op driehoog, maar het idee dat je op het balkon bij je etage een tuintje kunt maken heeft zo veel duurzame voordelen, dat Friederike en ik mensen graag willen enthousiasmeren meer met hun balkon te doen. Want (bloeiende) planten op je balkon zorgen voor:
 
• directe ontspanning voor de bewoners door de kleur groen 
• de helende werking van voor iets zorgen en zien dat er onder je handen iets tot bloei komt 
• de opkikker die je krijgt van de vrolijke aanblik van een aangekleed balkon 
• planten zuiveren  de lucht en vangen fijnstof af
• klimaatadaptatie 
- bloembakken, potten en kuipen vangen regenwater op 
- groen vermindert hittestress 
- (klimmend) groen koelt in de zomer en isoleert in de winter 
• je levert met (bloeiende) planten een bijdrage aan de biodiversiteit: bijen en hommels en vlinders en vogels weten je balkon te vinden 
• al deze mooie dingen die je met een groen balkon kunt bereiken, geven je een goed gevoel: je draagt bij aan een betere wereld, dat maakt je gelukkig
• woonruimte in Amsterdam is duur, dan is het geweldig als je extra van je buitenruimte kunt genieten als daar leuke planten op staan
• alle balkons, ook die op het noorden, kunnen beplant worden, iedereen kan meedoen 
• sociale cohesie doordat je, als je op je balkon met bloemen en planten bezig bent, makkelijker een praatje maakt met buren die ook buiten zijn, je zwaait naar passanten aan de straatkant; een beplant balkon kan iets tegen eenzaamheid doen 
 
• Nog een grote plus: jong geleerd is oud gedaan, en juist voor stadskinderen is een balkon waarop ze kunnen tuinieren, tomaatjes kweken en radijzen oogsten iets geweldigs. En dan die diertjes die op hun balkon komen: een vlinder, vogel, dat is magisch voor kinderen.
 
Een bloeiende fotowedstrijd
Friederike en ik weten veel van balkontuinieren, zo kwamen we op De Bloeiende Balkon Prijs, een fotowedstrijd: laat zien hoe u van uw beplante balkon geniet. Dat kan mensen stimuleren hun balkon te vergroenen. Door middel van posters en flyers bij winkels en bibliotheken en huizen van de wijk willen we de wedstrijd bekendmaken en mensen wijzen op een bijbehorende website, waar we onze balkontuiniertips op zullen zetten om ze te helpen.

We kiezen voor Amsterdam-Oost omdat de winkel van Friederike daar is en het leuk zou zijn daar de prijsuitreiking te doen. De inzendingstermijn voor de foto's zou van 1-30 juni kunnen zijn en de prijsuitreiking op 10 juli 2023. Als het dit jaar een succes is, kan er volgend jaar een vervolg komen, wellicht in meer stadsdelen.
 
Onze missie
Friederike en ik verdienen in principe niets aan dit project, we initiëren het omdat we het belangrijk vinden het duurzame bewustzijn te vergroten. Door kleine en grote stadsbewoners door middel van het beplanten van hun balkon dichter bij de natuur te brengen, krijgen ze (meer) belangstelling voor de natuur, worden ze zich bewuster van de aarde en van wat die nodig heeft. Die zorgzaamheid werkt meer en meer in hun handelingen, boodschappen en gedachten door; ze zullen steeds duurzamer gaan denken.

Wij denken dat De Bloeiende Balkon Prijs zo’n positieve actie is, dat die een kans van slagen verdient. We stellen ons ook zo voor dat buren het er met elkaar over gaan hebben: wat ga jij doen? Waar heb je die mooie plant vandaan? Kweek je Marokkaanse kruiden op je balkon? Dat wil ik ook proberen! O een stekje, wat leuk!

Argumenten

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren