Het doel is om jongeren bewust te maken van de verschillende aspecten van gezondheid en culturele achtergronden.
UBUNTU
“Ik ben omdat wij zijn of Menselijkheid tegenover anderen”
Aanleiding.
De jongerenraad van Huis van Diaspora organiseert regelmatig activiteiten voor jongeren. De jongerenraad bestaat uit ongeveer 6 a 10 actieve jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Zij denken na over verschillende onderwerpen en activiteiten die een belangrijke rol spelen in de beleefwereld van de jongeren.
Om gezondheid een hogere prioriteit te geven, hebben we de jongeren zelf laten nadenken over dit onderwerp. Ze hebben bedacht dat gezondheid breed getrokken moest worden en dat de resultaten op de korte termijn al zichtbaar moet zijn.
Het moest ook vooral leuk zijn en niet te ingewikkeld.
Ze hebben samen dit project samengesteld en nagedacht over de inhoud en het vervolg.
Doel van het project: “Voor elkaar met elkaar!”
Het doel is om jongeren bewust te maken van de verschillende aspecten van gezondheid en culturele achtergronden. Deze gaan vaak bewust of onbewust gepaard met elkaar. Welke invloed het heeft op je leven en welke keuzes maken ze er zelf in. Daarnaast krijgen ze meer feitelijke kennis over gezondheid, voeding en culturele geschiedenis. Jongeren gaan anders denken, krijgen meer zelfvertrouwen en gaan andere jongeren motiveren om gezonder te leven en een beter beeld over zichzelf te hebben.
Doelgroep:
Jongeren van 15 tot 21 jaar, die interesse hebben in een betere leefstijl en meer over zichzelf te leren.
Bereik:
Naast de jongeren, die deelnemen aan het project ”Voor elkaar met Elkaar”, heeft dit ook effect op de omgeving van de jongeren. Zij kunnen als rolmodel gaan dienen. Ook gaan de deelnemers workshops over gezondheid voorbereiden, die ze later aan andere jongeren gaan geven.
Korte omschrijving:
De jongeren gaan door middel van verschillende workshops, voorlichting, spellen, rolmodellen en een vlog kennis maken met verschillende onderdelen, die invloed hebben op je gezondheid en culturele achtergrond. Denk hierbij aan voeding, stress, slaap, beweging, zelfbeeld en geschiedenislessen gericht op de verschillende culturele achtergronden.
Projectopbouw:
Het project bestaat uit 5 bijeenkomsten. Elke bijeenkomst heeft een thema. Een bijeenkomst bestaat uit een informatieve deel en een deel waarin een activiteit plaatsvindt. Na de 5 bijeenkomsten komt er een intensiever weekend, waarin de deelnemers op kamp gaan en daadwerkelijk een gezondere leefstijl gaan beleven. Op dit kamp gaan ze ook werken aan hun eigen workshop, die ze later aan leeftijdsgenoten gaan geven.